Revista presei: Primarii condamnați își pierd mandatele; Messi, condamnat la închisoare; Portugalia, în finala Euro 2016

de: Octavian Palade
07 07. 2016

Curtea Constituţională a decis că aleşii locali condamnaţi la închisoare cu suspendare nu mai pot rămâne în funcţie, Lionel Messi a fost condamnat la 21 de luni de închisoare, Portugalia a bătut Țara Galilor și ajunge în finala Euro 2016 – acestea sunt cele mai importante subiecte ale zilei. 

Pentru că suntem conștienți că nu vă putem oferi (încă) toate informațiile de care aveți nevoie, dar pentru că am vrea să găsiți cât mai multe știri utile, din domenii variate, pe site-ul Playtech, am creat rubrica ”Revista presei”. Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre decizia Curții Constituționale privind primarii, condamnarea lui Messi sau meciul Portugalia – Țara Galilor, de la Euro 2016, găsiți informații în rândurile de mai jos.

Curtea Constituţională a decis că aleşii locali condamnaţi la închisoare cu suspendare nu mai pot rămâne în funcţie, aşa cum cerea un proiect de lege  iniţiat de parlamentari de la PSD, PNL, ALDE şi UDMR. Decizia Curţii vine în urma unei sesizări a preşedintelui Klaus Iohannis, care a refuzat să promulge legea adoptată de majoritatea parlamentară dirijată de PSD. Concret, proiectul de lege modifica Statutul aleşilor locali, în sensul în care completa articolul referitor la încetarea mandatului unui ales local, fie că vorbim de primar, consilier local, preşedinte de Consiliu Judeţean sau consilier judeţean. Conform statutului, un ales local îşi pierde funcţia, pe lângă deces, demisie sau incompatibilitate, şi în cazul unei „condamnări, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate“. Iar prin pedeapsă privativă de libertate se înţelege atât închisoare cu suspendare, cât şi închisoare cu executare.

Citeste mai multe despre decizia CCR privind primarii condamnați: adev.ro/o9wlzs

Fotbalistul argentinian Lionel Messi şi tatăl său, Jorge, au fost condamnaţi, miercuri, la 21 de luni de închisoare cu suspendare pentru fraudă fiscală, informează marca.com.  Messi, desemnat de cinci ori cel mai bun fotbalist din lume, şi tatăl său, Jorge Horatio Messi, au compărut, la 2 iunie, în faţa unui tribunal din Barcelona, fiind judecaţi pentru evaziune fiscal. Lionel şi Jorge Horatio Messi sunt acuzaţi că au păgubit fiscul spaniol că suma de 4,2 milioane de euro, între 2007 şi 2009. Portrivit legii spaniole, pedeapsa poate fi cu suspendare, dacă se situează sub doi ani, în cazul unor infracţiuni non-violente.

Citeste mai multe despre condamnarea lui Messi la închisoare: adev.ro/o9w4r3

Fotbalul te răsplăteşte în feluri misterioase: Portugalia a obţinut, la Lyon, abia prima victorie în 90 de minute la Euro 2016 şi va juca, duminică, la Paris, pentru câştigarea trofeului continental. Pentru Portugalia coşmarul semifinalelor Campionatelor Europene e istorie! Până miercuri seara, lusitanii ajunseseră de patru ori în careul de aşi şi doar o dată trecuseră de această fază. După primele 45 de minute în care s-au remarcat două echipe fricoase, preocupate să nu piardă, în partea secundă, starul portughez a luat meciul pe cont propriu. Mai întâi, Ronaldo a deschis scorul cu capul, după un corner (50). A fost un gol pe care, probabil, numai CR7 e capabil să-l marcheze: s-a înălţat în careul galez, a plutit ireal în aer şi a catapultat balonul în poartă. Peste trei minute, un şut din afara careului al aceluiaşi Ronaldo a fost deviat în poartă de Nani (53). Iar calificarea era jucată.

Citeste mai multe despre meciul Portugalia – Țara Galilor: adev.ro/o9wwcy